Ny Internetudbyder? Læs mere her!
For at komme på internettet, er det nødvendigt først at finde en internetudbyder. En internetudbyder lever af at sælge adgang til internettet. De største udbydere har egne centraler rundt omkring i
Danmark, hvor kundernes trafik bliver samlet og kanaliseret ud på internettet.
I internettets spæde begyndelse i midten af 90’erne var der kun TDC ydmyge modemforbindelser til rådighed. Men i dag er der et enormt udvalg af internetudbydere i Danmark og mange forskellige måder at blive tilsluttet internettet på.
Den ældste og efterhånden antikke måde at komme på nettet foregår via et modem. Et modem er dybest set et stykke elektronik, der omsætter data fra din PC til lyde. Disse højfrekvente lyde bliver sendt igennem telefonnettet til et andet modem, der så omsætter dem til data igen. Hastigheden er meget lav, og derfor er modemforbindelser så småt ved at blive udfaset i Danmark. Til gengæld kan man bruge en modemforbindelse på alle adresser, hvor man har en fastnet telefonlinje installeret. Den største ulempe er, at man ikke kan være på nettet samtidigt med at man taler i telefon eller omvendt.
I dag har de fleste danskere forbindelse til deres internetudbyder gennem et ISDN eller en ADSL opkobling. ISDN står får Integrated services Digital Network, og er populært sagt en ”dobbelt” telefonlinje. For at få en ISDN forbindelse, skal din telefonlinje opgraderes, og der skal installeres en lille boks i din bolig. På den måde får du to linjer, som du kan vælge at dele op mellem telefon og internet, eller bruge dem begge til internettet, der dermed vil blive dobbelt så hurtigt ca. 128 kb/s.
En ADSL linje er langt hurtigere end ISDN, og den kan håndtere såkaldt assymetrisk data. Hvilket betyder, at med ADSL forbindelse til din internetudbyder kan du modtage og sende data med forskellig hastighed. Det er en fordel, for oftest vil en internetbruger modtage langt mere data, end der bliver sendt. Langt de fleste danske internetudbydere tilbyder forskellige former for ADSL, og det kræver oftest kun et kort tekniker besøg og et ADSL-modem at komme på nettet.
TDC er stadig den største danske internetudbyder, men i de fleste større byer kan forbrugerne vælge mellem mange forskellige udbydere. Cybercity, Tele 2, Telia (Stofanet), Perspektiv Bredbånd og 3 har i dag den største dækning, men listen over mulige internetudbydere er meget længere.
En sammenslutning af de danske el-selskaber har oprettet deres egen internetudbyder under navnet Dansk Bredbaand. Flere boligselskaber fungerer også som integrerede internetudbydere for deres lejere. F.eks. lever Bolignet Aarhus (www.bnaa.dk) internet til 30 kollegier og boligselskaber i Århus. Disse lokale internetudbydere kan ofte levere internet til en lavere pris, end de kommercielle internetudbydere, fordi forretningen ikke behøver generere et overskud.
Til gengæld yder de sjældent speciel god support, hvis internettet skulle gå ned, hvilket kan virke afskrækkende på de mindre teknisk begavede. Det er stadig en god idé at undersøge, om ens boligforening tilbyder internet, men husk du får, hvad du betaler for.