For dyrt bredbånd i Danmark?
Der har i lang tid været snak om, at bredbånd er for dyrt herhjemme, og nu kastes der lys over sagen:
Danmark har nogle af de dyreste priser i Europa på bredbånd, men hvad skyldes det, og vil det fortsætte sådan?
Med en mindstepris på 159 kr. om måneden for en ADSL-bredbåndsforbindelse herhjemme, kan det god virke dyrt, når der ikke er det store spring til en hurtigere forbindelse, eller når man kan få mobilt bredbånd til ned til 25 kr. om måneden.
Der er dog en grund til de høje priser, da forretningen skal hænge sammen for udbyderne af bredbånd.
Får du bredbånd via telefonledningen, er der stor mulighed for, at kobberet, der fører frem til dit stik, er ejet af TDC.
TDC ejer det meste af kobberinfrastrukturen, og det betaler de andre selskaber for at leje sig ind på, og det kan gøre det lidt svært at konkurrere.
Politikken.dk skriver, at op mod 100.000 danskere betaler for meget for deres bredbånd, og mange sidder sandsynligvis med en bredbåndsforbindelse, der både er for dyr og for langsom.
Mange kan skifte bredbåndsløsning hos deres nuværende selskab, opnå højere hastighed og endda spare penge.
”Det er vigtigt, at forbrugerne undersøger markedet, før de handler. Når forbrugerne går efter de bedste tilbud, presser de virksomhederne til hele tiden at skabe bedre og billigere produkter”
udtaler direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.
De seneste år er hastigheden på bredbånd steget, så der i dag findes en bred vifte at tilbud. Nogle af løsningerne har en downloadhastighed på op til 50 Mbit/s, og samtidig er priserne faldet mærkbart.
I 2009 kostede den billigste 20 Mbit-forbindelse 348 kr. om måneden, mens prisen 2 år senere var faldet til ca. 249 kr. om måneden. Dette er et fald på knap 30 %.
”Det er op til forbrugerne selv at sikre sig, at de har den bedste aftale. Desværre er det ikke alle forbrugere, som undersøger markedet for bedre tilbud end det, de har”
siger Agnete Gersing.
Leverandørerne kan frit udvikle deres produkter til lavere priser, og de behøver ikke underrette kunderne om ændringerne.
På vores søgemaskine til bredbånd kan du tjekke aktuelle priser, hente gode råd og vejledning til, hvordan du finder de bedste tilbud på bredbåndsmarkedet.
Selvom priserne herhjemme falder med tiden, ser det dog lidt skidt ud, når vi sammenligner os med andre lande.
Top-10 over de dyreste bredbåndspriser på det internationale marked.
1. Luxembourg
2. Østrig
3. Danmark
4. Island
5. Holland
6. UK
7. Sverige
8. Norge
9. Finland
10. Israel
Danmark ligger altså på en tredjeplads, hvad angår prisen, så der er masser af plads til forbedring, så vores priser herhjemme bliver billigere – også i international sammenhæng.